Zelfcompassietraining bij eetproblematiek

Zelfcompassietraining bij eetproblematiek

Eetproblemen komen in verschillende vormen en mate voor. Vaker bij vrouwen, maar zeker ook bij mannen. Eetproblemen kunnen, ook bij gebrek aan vroegtijdige behandeling, uitmonden in eetstoornissen, zoals BED (Binge Eating Disorder), Boulimia Nervosa, Anorexia Nervosa of een vermijdende/restrictieve voedselinname stoornis.

Eetproblematiek wordt volgens de GGZ Standaarden bij voorkeur behandeld middels Cognitieve Gedragstherapie, of een gespecialiseerde vorm daarvan voor eetstoornissen CBT-E.

Recent onderzoek laat zien, dat ook een zelfcompassie training effectief kan zijn voor het verminderen van eetproblematiek. Daarbij heeft een zelfcompassie training gunstige effecten op o.a. het zelfbeeld en lichaamstevredenheid (vaak een rol spelend in eetproblematiek).

Zelfcompassie gaat om 3 dingen: begrip voor jezelf als je het moeilijk hebt, acceptatie dat lijden onvermijdelijk deel uitmaakt van het leven en ons verbindt als mens zijn, en het onder ogen zien van je eigen emoties, zonder te oordelen. Mindfulness neemt dan ook een belangrijke plaats in binnen een zelfcompassietraining.

Zelfcompassietraining maakt, net als cognitieve gedragstherapie, deel uit van het behandelaanbod binnen Sie Psychologen. Meer informatie hierover kan je vinden in bijgaand filmpje van Kristin Neff:

 

Kristin Neff