Een trauma en dan…?

Een trauma en dan…?

Als je iets afschuwelijks hebt meegemaakt, een trauma, kun je daar nog lang flink last van hebben. Je kunt een Posttraumatische Stress-stoornis ontwikkelen (PTSS). Als je PTSS hebt, heb je vooral last van nare beelden en van een constante angstige alertheid. Je verwacht steeds nieuw gevaar. Deze alertheid vreet energie. Hierdoor kun je ook nog depressief raken, uitgeput raken of ernstiger klachten ontwikkelen. Het is dan niet makkelijk om je dagelijkse dingen gewoon te blijven doen.

Het trauma herinneren is naar
Vaak durf je door een trauma allerlei dingen niet meer, uit angst het opnieuw mee te maken. Ook durf je vaak niet terug te denken aan het trauma, omdat het zo naar was. Misschien lijkt het dat je het allemaal opnieuw meemaakt als je er aan terugdenkt. En wie wil een trauma nou opnieuw meemaken?

De oplossing is juist te ‘herinneren’
De angst voor de herinnering is heel vervelend, want het houdt je gevangen in de angst. Juist door te herinneren, kun je de angst kwijtraken. De herinnering brengt je namelijk niet werkelijk terug naar de gebeurtenis. Door het trauma te herinneren, kun je dat ook ontdekken: het is voorbij. Je hebt het overleefd. Je kunt de herinnering in een veilige omgeving beleven. Je kunt herinneren met de hulp van een psycholoog. Het hard werken om een trauma te herinneren, maar met de juiste hulp is dit te doen!

welke-klachten
Welke behandeling bestaat ervoor? Er zijn twee soorten psychologische behandelingen die goed werken bij trauma: Imaginaire Exposure en EMDR. Bij Imaginaire Exposure vertel je het trauma tijdens therapie zo levendig mogelijk en neem je het op een bandje op. Dit luister je heel vaak af, net zo vaak tot je het niet meer naar vindt om naar te luisteren. Bij EMDR herinner je je het trauma zo levendig mogelijk en wordt je door de therapeut door oogbewegingen afgeleid. Vervolgens laat je je gedachten de vrije loop. Uiteindelijk sla je het trauma na elke EMDR sessie minder intens op, tot het je geen spanning meer oplevert als je er aan terug denkt. Traumabehandeling werkt ook als je complexe problemen hebt Hoogleraar Agnes van Minnen heeft onderzocht en gevonden dat trauma behandeling ook werkt als je complexe problemen hebt. Zij stelt dat traumabehandeling ook goed werkt als PTSS gepaard gaat met borderline persoonlijkheidsstoornis, psychoses, dissociatie of depressie. Door dit onderzoek zal PTSS vaker goed behandeld worden. Het loont dus de moeite om een trauma aan te pakken, ook bij complexe problemen. Het trauma meemaken is al erg genoeg. Het is niet nodig dat het de rest van je leven bepaalt! Voor aanmelding kunt u het aanmeldformulier gebruiken.