De overgang is de fase van de vruchtbare naar de niet vruchtbare periode in het leven van de vrouw. De menopauze is de allerlaatste menstruatie. En die jaren rondom die laatste menstruatie noemen we de overgang. De overgang vindt gemiddeld genomen plaats tussen het 40e en 60e levensjaar en duurt gemiddeld 2-10 jaar.
80% van de vrouwen ervaart klachten door de overgang, waarvan 1/3 ernstige klachten. De meest bekende klachten van de overgang zijn de zogenoemde vasomotore klachten. Dit zijn opvliegers en (nachtelijk) zweten. Daarnaast ontstaan ook vaker slaapproblemen, vermoeidheid en daarmee gepaard gaande concentratie- en geheugenstoornissen.
Deze klachten worden veroorzaakt door hormonale schommelingen.
Hierdoor kunnen sommige vrouwen gebaat zijn bij het gebruik van hormoontherapie. Toch is de eerste stap in de behandeling van overgangsklachten om te kijken naar een gezonde leefstijl. Een gezonde leefstijl is gebaseerd op vijf pijlers. Dit zijn: gezond eten, voldoende beweging, genoeg slaap, stressreductie, matig gebruik van alcohol en onthouding van nicotine.
Recent onderzoek heeft bekeken welke de meest voorkomende psychiatrische stoornissen in de overgang zijn. In de top 3 staan dan de depressieve stoornissen, de angststoornissen en de slaapstoornissen. Daarnaast is er ook een verergering mogelijk van reeds bestaande stoornissen.
Mocht er sprake zijn van aanhoudende klachten dan zou Cognitieve Gedragstherapie een effectieve behandeling kunnen zijn. Uit onderzoek blijkt cognitieve gedragstherapie een positief effect te geven op het ervaren van vasomotore klachten. Tevens wordt CGT aanbevolen als behandelingsoptie bij vrouwen met angst en depressieve klachten.
Voor aanmelding kunt u het aanmeldformulier gebruiken.