Depressie en overgang

Depressie en overgang

De overgang, ook wel menopauze genoemd, markeert het einde van de vruchtbare periode van de vrouw. Hoewel het een natuurlijk proces is, is het voor veel vrouwen een lastige periode. Mogelijke klachten als slaapstoornissen, sombere gevoelens, angsten en emotionele labiliteit kunnen uitgroeien
tot een depressie.

Wat is de overgang?
De overgang (of menopauze) is de periode rond de laatste eisprong en menstruatie van een vrouw. Hiermee komt een einde aan de vruchtbare periode van de vrouw. De overgang begint ergens tussen het 45ste en 55ste levensjaar. In de overgang verandert het lichaam doordat de eierstokken minder hormonen oestrogeen gaan produceren. De hormonen moeten in die periode een nieuw evenwicht zoeken. Dat zorgt voor allerlei symptomen en klachten en kan ook zorgen voor depressieve klachten.
Dit ziektebeeld noemen we depressie en overgang.

Symptomen depressie en overgang
Klachten bij de overgang kunnen zowel lichamelijk als psychisch zijn.

Lichamelijke klachten
Door de opvliegers krijgt u het plots heel warm en gaat heel hevig transpireren. Deze opvliegers treden spontaan op. Stress of alcohol kunnen ook opvliegers veroorzaken. Opvliegers worden als heel vervelend ervaren. U voelt zich ongemakkelijk omdat iedereen het kan zien en ’s nachts houden de opvliegers u uit de slaap. Ook slaapproblemen zonder opvliegers komen voor.

Psychische klachten depressie en overgang
De overgang kan ook zorgen voor stemmingswisselingen, vermoeidheid, angsten & paniek, emotionele instabiliteit en lusteloosheid. Daarnaast kunnen ook andere factoren meespelen, zoals kinderen die het huis uitgaan (empty nest syndroom), veranderingen binnen de partner-relatie, meer stress ervaren door o.a. werkdruk. Er breekt een nieuwe levensfase aan. Dit kan de klachten verergeren. Niet elke vrouw met overgangsklachten ontwikkelt een depressie. Kwetsbaarheid en het doormaken van eerdere depressies speelt hierbij een belangrijke rol.

Risico’s tijdens en na de overgang
Door de afname van vrouwelijke hormonen neemt de kans op botontkalking (osteoporose) en hart- en vaatziekten toe. Dit is een relatief onbekend terrein. Dr. Angela Maas ( cardioloog ) in het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen is gespecialiseerd in de gevolgen van de menopauze op het vrouwenhart. Wat kan je zelf doen? Door gezond (er) te gaan leven, extra op voeding te letten, meer te bewegen, stoppen met roken en alcoholgebruik te beperken kunnen de overgangsklachten gunstig beïnvloed worden. Als dat niet voldoende helpt, zoek hulp.

Behandeling tijdens depressie en overgang
De behandeling van een depressie tijdens de overgang moet je behandelen volgens de richtlijnen (DSM 5), maar wel met aandacht voor de overgang en de invloed die dit heeft op de desbetreffende vrouw. Cognitieve Gedragstherapie wordt o.a. hierbij ingezet. Bij milde klachten van overgang en somberheid kunnen gesprekken met de huisarts of de praktijkondersteuner voldoende zijn. Een psycholoog kan behandeling bieden indien er sprake is van een depressie. Maak het bespreekbaar. Een depressie beperkt de kwaliteit van leven. Bij vroegtijdige signalering, is in de regel een kortdurende behandeling voldoende.

Voor aanmelding kunt u het aanmeldformulier gebruiken.